Εγκυμοσύνη και Οδοντίατρος

Εγκυμοσύνη και Οδοντίατρος

Η εγκυμοσύνη, είναι μια περίοδος ιδιαίτερα απαιτητική, για τον οργανισμό της γυναίκας. Οι αλλαγές είναι πολλές και το γυναικείο σώμα καλείται να επιτελέσει ένα έργο γοητευτικό αλλά και δύσκολο.

Όλα, σχεδόν, τα όργανα, υφίστανται τροποποιήσεις, μεγάλες ή μικρές, που οφείλονται στις ενδοκρινολογικές και βιοχημικές μεταβολές που προστάζει η φύση, για να σχηματιστεί και να επιβιώσει ο οργανισμός του εμβρύου.

Παρόλο που δεν συζητιέται συχνά, ένα πεδίο που επιβαρύνεται ιδιαιτέρως από την κύηση είναι το οδοντιατρικό.

Πολλές γυναίκες, βλέπουν ξαφνικά τα ούλα τους να πρήζονται, να κοκκινίζουν, να αιμορραγούν, υπό πίεση ή και αυτόματα. Η εμφάνιση επουλίδων είναι συνηθισμένη, κι αυτές, τις περισσότερες φορές, θέλουν
χειρουργική αφαίρεση, αλλιώς χρονίζουν.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο, γίνεται τώρα, πιο επιτακτική από ποτέ, για έλεγχο, επίδειξη στοματικής υγιεινής και θεραπεία στις φλεγμονές. Μια τέτοια διαδικασία, όχι μόνο δεν προκαλεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, αλλά είναι απαραίτητη και συμβάλει στη γενικότερη καλή υγεία, μητέρας και εμβρύου.

Σε περίπτωση τερηδόνας, εφόσον υπάρχει ανάγκη σφραγίσματος, μπορεί να γίνει θεραπεία με χρήση αναισθητικού, χωρίς πρόβλημα, εφόσον υπάρχει έγκριση κι από τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την έγκυο.

Γενικά, τα φάρμακα στην οδοντιατρική είναι ασφαλή για την έγκυο, αλλά πάντα είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί και κάνουμε μόνο τις οδοντιατρικές εργασίες που είναι απαραίτητες.

Προσοχή χρειάζεται η χρήση ακτινοβολίας στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν και η δόση ακτινοβόλησης είναι πολύ μικρή, ειδικά στα οδοντιατρεία που διαθέτουν ψηφιακή ακτινογραφία είναι ακόμα μικρότερη, παρόλα αυτά, αποφεύγουμε τελείως τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες σε γυναίκες σε κύηση.

Σπουδαίο είναι να ξέρουμε το εξής: 

Η πρόληψη, στις γυναίκες που πρόκειται να έχουν μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική. Πριν τη σύλληψη, να έχεις γίνει πλήρης έλεγχος και όλες οι αναγκαίες θεραπείες. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας γίνονται τακτικοί έλεγχοι και καθαρισμοί στα δόντια, για να διατηρηθεί ένα καλό επίπεδο στοματικής υγείας, μέχρι το πέρας της σπουδαίας αυτής περιόδου.

Πρόσφατα Άρθρα