Οδοντιατρική και παιδιά (Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις!)

Μέχρι σήμερα, η προσφερόμενη οδοντιατρική βασιζόταν σε ένα αναχρονιστικό μοντέλο : Σφραγίσματα, εξαγωγές και πολυδάπανες προσθετικές εργασίες τύπου «γέφυρας», ήταν ο κύριος όγκος της δουλειάς του οδοντιάτρου. Δυστυχώς, ο λαός μας, παρόλη την τεράστια πολιτιστική του κληρονομιά, δυσκολεύεται πολύ να μπει στη νοοτροπία της πρόληψης, που πλέον, αποτελεί πολύ διαδεδομένο και ανεπτυγμένο κομμάτι της οδοντιατρικής επιστήμης.

Η πρόληψη έχει τεράστιο νόημα για τους ενήλικες, αλλά εκεί που βρίσκει ουσιαστική εφαρμογή είναι κυρίως στα παιδικά στόματα που τώρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να αποκτήσουν ένα υγιές στόμα και να μην ταλαιπωρηθούν με επίπονες και χρονοβόρες οδοντιατρικές εργασίες.

Η πρώτη μου επαφή σαν οδοντίατρος με το παιδί, γίνεται, συνήθως, στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών, .ώστε να μπορεί να υπάρξει με τον μικρό ασθενή η στοιχειώδης επικοινωνία. Γίνεται η πρώτη γνωριμία του παιδιού με τον χώρο του οδοντιατρείου και το βοηθώ να νιώσει άνετα με την ιδέα της φροντίδας του στόματος και τη σημασία, του να έχει κάποιος, υγιή και όμορφα δόντια. Το κυριότερο που έχει σημασία σ’ αυτή την συνάντηση είναι, να νιώσει χαλαρά το παιδί και να με εμπιστευτεί. Ελέγχω το στόμα και τα δόντια του και εξηγώ, τόσο στο ίδιο, όσο και στον γονέα, αυτά που χρειάζεται να γίνουν. Ευτυχώς, σ’ αυτές τις ηλικίες, τα προβλήματα είναι περιορισμένα, οπότε περιοριζόμαστε στο να προγραμματίσουμε την απαραίτητη φθορίωση του παιδιού και το ραντεβού διδαχής της φροντίδας του στόματος.

Για να κάνουμε πρόληψη βασιζόμαστε στα εξής :

α) Δε φτάνει μόνο να βουρτσίζουμε αλλά πρέπει να βουρτσίζουμε και σωστά! Δείχνουμε λοιπόν στα παιδιά πως γίνεται το σωστό βούρτσισμα. Με λίγη υπομονή και εξάσκηση, μπορεί να μάθει από μικρό να βουρτσίζει τέλεια τα δόντια.

β)Υπάρχει το πολύτιμο στοιχείο «φθόριο» που βοηθά τα δόντια να γίνονται ανθεκτικά απέναντι στις επιβλαβείς τροφές. Δίνουμε το φθόριο με διάφορους τρόπους: Ο πιο διαδεδομένος είναι με τα διαλύματα φθορίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με τα οποία το παιδί μαθαίνει να κάνει στοματοπλύσεις. Επίσης, υπάρχουν και τα δισκία φθορίου, «καραμελίτσες» με φθόριο που δίνονται καθημερινά απ’ τον γονέα. Η κυριότερη και πιο αποτελεσματική δόση φθορίου, δίνεται στο οδοντιατρείο με τη διαδικασία που ονομάζουμε «φθορίωση». Αυτή η διαδικασία είναι απλή και ευχάριστη για τον μικρό ασθενή, επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο και ενισχύει τα παιδικά δοντάκια ώστε να μην προσβάλλονται από την ασθένεια των δοντιών, την τερηδόνα.

γ)Διδάσκουμε στο παιδί και στο γονιό διατροφικές επιλογές που να βοηθούν την υγεία του στόματος και να μην επιβαρύνουν τα δόντια με επιπλέον κινδύνους(φρούτα, λαχανικά, τύποι τσίχλας και γλυκών που βλάπτουν λιγότερο κτλ)

Όλα αυτά είναι απλές διαδικασίες που βάζουν ένα παιδάκι στη νοοτροπία του «προσέχω τα δόντια μου για να μην χαλάσουν» και διώχνουν ξεπερασμένους τρόπους σκέψης, όπως «πάω στον οδοντογιατρό όταν φτάσω στο απροχώρητο, δηλαδή όταν πια η καταστροφή έχει γίνει».

Γιατί, πως να το κάνουμε; το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν! Ας δώσουν όλοι οι γονείς την απαιτούμενη προσοχή σ’ αυτό, ώστε η επόμενη γενιά, να νιώθει τον οδοντίατρο σύμμαχο, στην προσπάθεια για ένα υγιές, ομορφότερο χαμόγελο.ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ.

  1. ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥΣ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΗΡΕΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΨΩΝΙΑ Ή Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ.
  2. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΡΙΝ. ΟΜΩΣ, ΜΗΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ,ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ. ΠΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ «ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΣΟΥ» ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΕ ΜΕΝΑ.
  3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ-ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΣΑΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΑΝ ΦΑΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟ. ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΘΙΣΕΙ ΦΡΟΝΙΜΑ-ΚΑΙ ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟ!
  4. ΠΟΤΕ ΜΗ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ-ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!!!
  5. ΠΟΤΕ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΕΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΛΕΝΕ «ΑΝ ΔΕ ΦΑΣ/ΑΝ ΔΕ ΚΑΤΣΕΙΣ ΦΡΟΝΙΜΑ ΘΑ ΣΕ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ». ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ, ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ.
  6. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ. ΜΕΧΡΙ ΤΑ 6, ΠΛΕΝΕΤE ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΩΣΤΑ.
  7. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑ6ΜΗΝΟ ΦΘΟΡΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΛΑΝΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.
  8. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕΙ Ή ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΟΝΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ. ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ.
  9. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ, ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ, ΚΑΠΟΥ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΣΤΕ Ή ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Πως ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ. 
  10. ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΤΕ ΠΙΣΩ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠ ΕΞΩ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΑ!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΤΟΥΝ, ΑΓΧΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!!

Πρόσφατα Άρθρα