Ποιος φοβάται τον οδοντίατρο;!;

Ο φόβος για τον οδοντίατρο, μοιάζει να υπάρχει από πολύ παλιά στο μυαλό των ανθρώπων, κι αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα αλλά κι ένα εμπόδιο στο να επιτυγχάνεται το επιθυμητό επίπεδο στοματικής υγείας, αφού πολλοί από μας προτιμούν να διατηρούν στο στόμα τους δόντια κατεστραμμένα και ούλα με φλεγμονή και κακοσμία, απ΄το να επισκεφτούν τον οδοντογιατρό τους.

Η φοβία αυτή απασχολεί όλο και περισσότερο τους ανθρώπους σήμερα και δεν βρίσκει περιορισμό σε καμιά κοινωνική ή οικονομική τάξη ή και ηλικιακή ομάδα. Παρατηρείται σε μικρούς και μεγάλους, και κάνει τα άτομα να καρδιοχτυπούν μπρος στην ιδέα της συνάντησής τους με το γιατρό. Γιατί όμως;;;

Η αλήθεια είναι πως ο οδοντίατρος έχει συνδεθεί στο μυαλό πολλών με την έννοια του πόνου. Είναι, όμως, αλήθεια αυτό; Σήμερα, η οδοντιατρική εργασία είναι, σχεδόν πάντα, τελείως ανώδυνη, αφού τα μέσα που υπάρχουν, βοηθούν γιατρό και ασθενή, να ολοκληρώσουν τις θεραπείες με άνεση και ηρεμία. Η τεχνολογία, μας έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα, ακόμα και σημαντικών επεμβάσεων, χωρίς καθόλου πόνο. Γιατί λοιπόν ο κόσμος φοβάται ακόμα τον οδοντογιατρό; Ο λόγος είναι πως παλιές ιδέες περνούν απ΄τη μια γενιά στην άλλη και μαζί τους και η προκατάληψη. Ο φόβος δεν είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Προκαλείται από αυτά που έχουμε ακούσει αλλά και από δικές μας κακές εμπειρίες του παρελθόντος που μας ακολουθούν στην πορεία της ζωής μας. Το καλό είναι ότι, ακριβώς επειδή ο φόβος για τον οδοντίατρο δεν είναι φυσιολογικό αλλά επίκτητο συναίσθημα, μπορεί, όπως ήλθε, έτσι να φύγει. Ο φόβος για τον οδοντίατρο, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και μπορεί να περάσει.

Κατ ΄ αρχήν, το βασικότερο είναι να γίνει η σωστή επιλογή οδοντιάτρου, αυτού που ταιριάζει στο κάθε άτομο καλύτερα. Με τον κατάλληλο γιατρό, η οδοντιατρική εργασία μπορεί να πάψει να είναι ένας εφιάλτης και να γίνει μια διαδικασία ρουτίνας στην οποία, βελτιώνουμε, όχι μόνο την υγεία αλλά και την εμφάνισή μας.

Το πρώτο, λοιπόν, είναι να βρούμε έναν καλό οδοντίατρο. Τι σημαίνει αυτό; Καλός οδοντίατρος είναι αυτός που είναι ήρεμος και θετικός απέναντί μας. Αυτός που ακούει με προσοχή το πρόβλημα που του περιγράφουμε και μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άνετα μαζί του. ‘Ένας ευχάριστος χώρος, χωρίς μυρωδιές φαρμάκων, με χαλαρωτική μουσική, βοηθάει επίσης. Το κυριότερο όμως, είναι, να μας εμπνέει, ο γιατρός μας, εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη, βέβαια, χτίζεται με τον χρόνο, αλλά και λίγες συναντήσεις δίνουν μια εικόνα για τον τρόπο δουλειάς του γιατρού.

Η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να είναι μια κουβέντα γνωριμίας και να παίρνεται ένα λεπτομερές ιστορικό, που αφορά την συνολική κατάσταση υγείας του ατόμου, τις συνήθειές του και τον τρόπο υγιεινής του στόματός του. Στη συνέχεια διδάσκουμε το σωστό βούρτσισμα και βασικούς κανόνες διατροφής, γιατί όσες εργασίες και να κάνει ο γιατρός, αυτός που θα διαφυλάξει την υγεία του είναι, πρώτο, το ίδιο το άτομο. Σε επόμενη συνάντηση προχωράμε σε οδοντιατρικές εργασίες, αφού βρούμε ποιος είναι ο τρόπος αναισθησίας κι αντιμετώπισης που ταιριάζει σε κάθε ασθενή.

Ας καταλάβουμε όλοι, πως ο φόβος για τον οδοντίατρο, είναι μόνο στο μυαλό μας και πως με προσπάθεια δική μας αλλά και συνεργατικότητα και υπομονή από τον γιατρό, μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε μια υγιή και όμορφη οδοντοστοιχία. Μην ξεχνάμε ότι, ένα όμορφο χαμόγελο είναι δικαίωμα όλων μας κι ο καλός οδοντίατρος είναι αυτός που μπορεί και να το προσφέρει και να το εξασφαλίσει.

Πρόσφατα Άρθρα