Τεχνική ΛΕΩ ΔΕΙΧΝΩ ΚΑΝΩ

“ο άνθρωπος είναι το ευφυέστερο ον, επειδή έχει χέρια” Αναξαγόρας

Μια απλούστατη αλλά πραγματικά αποτελεσματική τεχνική για τον έλεγχο και τη θεραπεία των δοντιών από τον οδοντίατρο αλλά και για την εκμάθηση της στοματικής υγιεινής σε μικρά παιδιά από τους γονείς τους, είναι η τεχνική “ΛΕΩ-ΔΕΙΧΝΩ-ΚΑΝΩ”.

Περιλαμβάνει τα εξής: 

ΛΕΩ : ο οδοντίατρος σου εξηγεί τι πρόκειται να κάνει.                               

ΔΕΙΧΝΩ : δείχνει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει, ίσως κάνει και τις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν, χρησιμοποιώντας το χέρι του σαν αντίστοιχο του δοντιού. 

ΚΑΝΩ : γίνεται η διαδικασία όπως την περιέγραψε.

Κύρια συστατικά για να πετύχει, είναι το κλίμα εμπιστοσύνης και η παραχώρηση στον “ασθενή”, μιας αίσθησης ελέγχου της κατάστασης, πχ, συμφωνείται με τον γιατρό ένα σήμα για διακοπή. Όποτε δίνει ο ασθενής αυτό το σήμα, ο γιατρός σταματά αυτό που κάνει.

Ακούγεται πολύ απλό, αλλά βοηθά πάρα πολύ με τα παιδιά, ενώ το έχω δει να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα με τους ενήλικες φοβικούς ασθενείς, και λύνει πολλά προβλήματα στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν, μέχρι πρότινος, να φτιάξουν τα δόντια τους, επειδή φοβόνταν.

Οι γονείς που θέλουν να δείξουν στα πολύ μικρά παιδάκια στοματική υγιεινή, αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Μπορούν να καμφθούν με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.

ΛΕΩ στο παιδί πως πρέπει να καθαρίζεται το στόμα.

ΔΕΙΧΝΩ πως θα χρησιμοποιήσω την οδοντόβουρτσα. 

ΚΑΝΩ το βούρτσισμα στα δοντάκια του, όπως το περιέγραψα. 

Πρόσφατα Άρθρα