Ομοιοπαθητική

Μέθοδος θεραπείας: Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

Η Ομοιοπαθητική και κατ’επέκταση η ομοιοπαθητική οδοντιατρική, δεν είναι ένας νέος τρόπος θεραπείας, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Έχει τις ρίζες της στην εποχή του Ιπποκράτη, που ήταν και ο πρώτος που διατύπωσε τις βασικές αρχές της, και στη συνέχεια οργανώθηκε σαν επιστήμη από τον Γερμανό, Σάμουελ Χάνεμαν (1755-1843). Αυτός, πρώτος, μίλησε για τον “Νόμο των Ομοίων” και για την ολότητα του ανθρώπινου οργανισμού, ξεκινώντας μια επιστήμη που, στις μέρες μας, επανέρχεται δρυμήτερη, για να δώσει λύσεις σε σημεία που η κλασσική ιατρική αδυνατεί.

Η ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού, κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη του υγεία.

Η κατάσταση των δοντιών και του στόματος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ισορροπία κάθε οργανισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι το στόμα αποτελεί την αρχή δυο σημαντικών συστημάτων, του πεπτικού και του αναπνευστικού, η ομοιπαθητική οδοντιατρική συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης των δοντιών και του στόματος και ενισχύει την ισορροπία του οργανισμού μας.

Ομοιοπαθητικοί οδοντίατροι

Τι σημαίνει “ομοιοπαθητικός οδοντίατρος”?

Είναι ένας οδοντίατρος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην ομοιοπαθητική οδοντιατρική, παρακολουθώντας το ολοκληρωμένο, διετές, πρόγραμμα εκπαίδευσης, σε αναγνωρισμένη σχολή ομοιοπαθητικής εκπαίδευσης που προορίζεται μόνο για γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς. Αυτός ο οδοντίατρος, ασκεί κανονικά την οδοντιατρική που όλοι γνωρίζουν, πραγματοποιεί όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες, αλλά, ταυτόχρονα, είναι εκπαιδευμένος να παράσχει εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα, σε έναν ασθενή, που για διάφορους λόγους, βρίσκεται σε θεραπεία με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Η διαφορά της ομοιοπαθητικής οδοντιατρικής από την κλασική βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση του ασθενή σαν οργανισμό που πάσχει στο σύνολο του και όχι μόνο στο στόμα. Εξάλλου, ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος γνωρίζει την ομοιοπαθητική φαρμακολογία και ξέρει το στάδιο και την πορεία της θεραπείας του ασθενή του.

Στο “πρακτικό” μέρος της οδοντιατρικής εργασίας (εμφράξεις, προσθετική, ορθοδοντική) δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, εκτός από την αποφυγή ορισμένων υλικών, όπως π.χ. τα αμαλγάματα (μαύρα σφραγίσματα) διότι περιέχουν υδράργυρο και βαρέα μέταλλα, που επιδρούν αρνητικά στην ομοιοπαθητική θεραπεία αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Στις διαφορές επίσης, ανήκουν η αποφυγή χρήσης ευγενόλης, κοινού αναισθητικού, διαλυμάτων μέντας και άλλων υλικών, που δεν συνάδουν με την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Σημαντικό μέρος στην ομοιπαθητική οδοντιατρική, αποτελεί η αφαίρεση των “μαύρων” σφραγισμάτων (αμάλγαμα). Αυτή, είναι καλό να γίνεται, έτσι κι αλλιώς, στους ασθενείς που ξεκινούν ομοιοπαθητική θεραπεία, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποιο πρόβλημα στα δόντια τους. Η αφαίρεση των εμφράξεων αυτών, πρέπει να γίνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο οι εκπαιδευμένοι ομοιοπαθητικοί οδοντίατροι γνωρίζουν, ώστε να αποφευχθεί η κατάποση του υλικού την ώρα της αφαίρεσης, αλλά και η εισπνοή των αερίων που εκλύονται, για να αποφευχθεί η περαιτέρω “μόλυνση” του οργανισμού.

Πρόσφατα Άρθρα